Edzések

Thor beavatás

Ezt a bevezető kurzust azok számára hoztuk létre, akik az edzéstervezésben és eszközeink használatában kevés jártassággal bírnak. Célunk az erőfejlesztés, a testtudat, koordináció és a kondíció javítása. A résztvevők két hónap alatt elsajátítják az eszközök biztonságos használatát, valamint bepillantást nyernek az edzéstervezésbe is, annak érdekében, hogy a későbbiekben önállóan, saját edzéstervet is összeállíthassanak.

Az óratípusainkon résztvevő atléták állapotfelmérésen eshetnek át, igényük szerint. Ez a fejlődés záloga, mert ezzel kiszűrhetőek az esetleges gyengeségek, egyoldalúságok, és a fejlődés is megbízható viszonyszámokban mérhető.

Mindezt változatosan, a fokozatosság elve alapján, sok ismétléssel és gyakorlással, kontrollált felmérésekkel valósítjuk meg. A Thor Beavatást éppen ezért nem csak teljesen kezdőknek javasoljuk, teljesítése a közösség minden tagjának ajánlott.

A kurzus keretét Dan John Intervention programja alkotja. Az elmélet gerince, hogy öt (plusz egy) alapvető mozgásra bontjuk a gyakorlatokat, az alábbiak szerint:

  • Push (nyomás/tolás)

  • Carry (cipelés)

  • Hinge (törzsemelés)

  • Squat (guggolás)

  • Pull (húzás)

A felosztás korántsem új keletű, hiszen már Arisztotelész is hasonló mozgáscsoportokban gondolkodva alkotta meg a fizikai erő definícióját:

Az erő az a képesség, amellyel tetszés szerint mozgathatunk valamit. A mozgatás pedig szükségszerűen húzás vagy taszítás, emelés vagy lenyomás, vagy összeszorítás, és az erős ember ezek mindegyikében vagy valamelyikében jeles.„
(Arisztotelész, Rétorika 1361b)

A 8 hetes program az egyes mozgásokat mintázat, lassú mozgás, szimmetria, explozív mozgás sorozatokra osztja fel. Az eszközök és a velük végezhető gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanítása a könnyebbtől a nehezebb irányában történik. A kurzus minden órája a következő elemekre bomlik: koordináció, mobilitás, gyakorlattanulás, erőfejlesztés és metabolikus felpörgetés.

Hozz magaddal folyadékot és törülközőt, eddz lapos talpú cipőben vagy mezítláb.

Részletesebb leírást olvashatsz a Beavatás programról Az első lépés: Thor Beavatás című cikkünkben.

Az első lépés: Thor Beavatás

A Thor Beavatást követő lépcsőfok az Athletic Body képzés.