Hírek

Csak a teve púpos, te ne legyél

2016.09.13
Veled is előfordul, hogy fáj a hátad vagy a nyakad? Mielőtt orvoshoz fordulnál, érdemes megvizsgálni, hogy te magad mindent megteszel-e annak érdekében, hogy az ilyen jellegű problémákat megelőzd? Gyakran a helyes testtartás elsajátítása és alkalmazása a mindennapokban, elejét veszi a nem kívánt fájdalmaknak, valamint hatásosabbá és biztonságosabbá teszi az edzés során végzett gyakorlatokat is.

Illusztráció a helyten-testtartásban végzett életszerű szituációkról
Forrás: http://admin.magazin.builder.hu/images/upload/thumbs/0000058593_iszjq.jpeg

 

Miért kell erről a témáról beszélni, mikor elvileg mindenki tudja, hogy milyen a helyes testtartás? Mert napjainkra ez a probléma „népbetegséggé” nőtte ki magát. Már az általános iskolás gyerekek túl nehéz iskolatáskái beindítják a folyamatot, később a számítógép előtt töltött órák tovább rontják a helyzetet, ami végül könnyen állandósulhat, főként az ülő munkát végzők körében.

Annak idején szüleink vagy tanáraink gyakran ránk szóltak, hogy „Állj egyenesen!”. Azonban az egyenes tartás nem egyenlő a helyes tartással! Oldalról nézve a gerinc alaphelyzetben „S” alakú, stabilitását a csigolyák adják, rugalmasságát pedig a csigolyák között elhelyezkedő porckorongok biztosítják. A gerinc körül található izmok egyrészt a mozgatásért felelnek, másrészt szintén merevítő szerepet töltenek be, melyek az ismételt helytelen testtartáshoz hozzászokva megrövidülnek, illetve megnyúlnak, ezáltal módosítják a gerinc eredeti formáját. Amikor a medence tartósan hátrafelé billen, merevebbé válik a gerinc, romlik a csillapító képessége. Rövidül a combhajlító izom, gyengül a hátizom és a farizom. Amikor a medence tartósan előre felé billen, túlterhelődik az ágyéki gerincszakasz, zsugorodik a csípőhorpasz, gyengül a hátizom és a farizom.

 

A leggyakoribb tartáshibák
Forrás: http://peterlakatos.hu/wp-content/uploads/2016/08/Picture1.png

 

A helyes testtartás kivitelezésének három fő kulcspontja van: a medence, a vállak és a fej helyzete. Ezen kívül álló pozícióban érdemes még negyedik kulcspontként a testsúly eloszlást is megemlíteni. Lássuk akkor a helyes kivitelezést! A medence helyzetének beállításakor ügyelni kell arra, hogy az első és a hátsó pontja egy vonalban legyen, ne zárjanak be szöget egymással. Fejünkkel egyenesen előre nézzünk és nyújtózzunk a plafon felé. Ezzel a helyzettel automatikusan elérjük, hogy a gerinc a természetes görbületeinek határáig kiegyenesedjen, illetve a vállak is helyes pozícióba kerülnek. Álló helyzetben a lábaknak három ponton: a nagy- és a kislábujjon, illetve a sarkon kell támaszkodni, úgy, hogy a testsúlyunk ne nehezedjen a lábfejre, csak a sarkakra. Ha elértük a kívánt helyes testtartást, oldalról nézve a vállnak és a fülnek egy vonalban kell elhelyezkednie. Ekkor nincs más hátra, mint a has enyhe megfeszítésével stabilizálni a pozíciót. Első próbálkozásra a tartóizmok módosulása miatt ez nem egy kényelmes pozíció, tartós odafigyelés nélkül hosszabb ideig nehéz fenntartani. Mivel az izmoknak hozzá kell szokni az „új” pozíciójukhoz, ezért a helyes testtartás állandósulása hosszú időt és sok gyakorlást kíván.

És milyen hozadékai vannak sportolás közben? Egyenletesebb terheléseloszlást eredményez az egész testen, gördülékenyebbé válik a mozgás, ezáltal az ízületek is kevésbé kopnak, csökken a sérülésveszély. Előreesett vállakkal a tüdő összeesik, nem tud teljes kapacitásában működni. Ezzel szemben, ha a tartásunk egyenes, a tüdőnk is több levegő felvételére képes, ennek következményeként javul az állóképességünk.

 

Szerző: Tungli Bori - THOR FMT level 1.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital