Hírek

Egy éves lett a Thor Gym Kaposvár

2016.09.05
Éppen egy éve, hogy a sikeres birkózóból lett FMT edző, Vajda Janika vezetésével megnyitott Kaposváron is a Thor Gym. Ezzel a térségben egy olyan mozgásforma népszerűsítésébe vágott, melynek kevés előzménye volt. A hiánypótló tevékenység sok áldozattal járt, de számtalan örömteli pillanatot is eredményezett. Az eddig eltelt időről, álmokról és tervekről beszélgettünk az edzővel.

Az ember minden kerek évforduló alkalmával - különösképpen ha az az első - azért mérleget készít az addig eltelt időről. Neked mi lett az eredmény?

Egy évvel ezelőtt nagy reményekkel vágtam bele abba – amit küldetésemnek is érzek – hogy a funkcionális edzést népszerűsítsem Kaposváron, melyhez kiváló módszertant nyújtott a Thor Gym által kifejlesztett edzésrendszere. Azóta közel hetvenen kipróbálhatták, és gyakorolhatták ezt a mozgásformát, a legtöbben pedig még most is aktív részesei az edzéseimnek.

Sikeres birkózó voltál (és vagy), most a másik oldalon állsz, egy másik mozgásformát oktatsz. Ilyennek képzelted?

Versenyző koromban rendszeresen alkalmaztuk birkózó edzéseken a funkcionális edzés módszereit, ezért is esett a választás erre a területre. Volt gyakorlatom utánpótlás korú versenyzők edzésében, de ez egy teljesen más szegmense az edzői pályának, hiszen itt felnőttekkel kell foglalkozzak, mely teljesen más szakmai és lélektani felkészülést igényel. Az első edzéseken meglepődve tapasztaltam azt a motiváltságot és hozzáállást, melyet az új jelentkezők tanúsítottak. Ez a lelkesedés azóta is tart, sőt bátran állíthatom, hogy fokozódott a csoportos edzések jó hangulata és az ilyen típusú testedzéssel összefüggő pozitív változások következtében.

Terveztél, lépni mertél, és megvalósítottál. Gondoltál rá, hogy éppen életed álmától akár tust is kaphatsz, vagy a siker borítékolható volt?

Szerettem volna megteremteni a funkcionális edzés alapjait Kaposváron, egy ösvényt kitaposni és a városban elterjeszteni ezen mozgásforma hatékonyságát, szükségszerűségét, mely cél a mai napig a szemem előtt lebeg. A sportmúltamból adódóan rendelkeztem ismeretekkel ezen a téren, azonban akkor még nem tudtam rendszerbe foglalni az általam preferált gyakorlatokat és azok alkalmazását. Ezen felbuzdulva kutatni kezdtem, melynek köszönhetően rátaláltam a Crossfit-re, majd azon keresztül a Thor Gym-re, ahol épp abban az időszakban kezdték meg a Functional Movement Trianer képzési programot, ahol gyakorlati alapokon nyugvó összefoglalást kaptam erről a területről. Nem is volt kérdés, hogy ezt a rendszert szeretném a későbbiekben terjeszteni.

Az elhatározást komoly tervezés követte, amely során számba kellett venni minden tényezőt, azonban hittem a Thor Gym edzésrendszerének sikerességében, továbbá a budapesti példa lebegett a szemem előtt, ahol sikerrel folytatták a munkát. Természetesen voltak fenntartásaim a kezdeti lépesek előtt, de nagyon sok támogatást kaptam a budapesti Thor Gym vezetőségétől.

Mit szeretnél majd mondani a 10 éves jubileumi napon?

Számtalan ötlet kering a fejemben állandóan! Látom, hogy az edzésmódszer milyen hatékonyan tudna működni például a profi sportolók erőnléti felkészítésében. Ennek megvalósításához nagy kedvet érzek. De szeretnék nyitni a fiatalabb korosztályok felé is: olyan program kidolgozásán gondolkodom, mely a jelenlegi módszertani alapokon nyugszik, és a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztését szolgálja életkori sajátosságainak figyelembe vételével, illetve hogy megismertesse velük az FMT-ben és a CrossFitben rejlő lehetőségeket.

De jó lenne addigra összefogni a méltatlanul elhanyagolt helyi küzdősport egyesületeket is, így biztosítva nekik megfelelő módszereket és feltételeket a felkészüléshez és a versenyzéshez. Aztán persze versenyeket és gálákat is szívesen rendeznék.

Szóval rengeteg ötletem van! Remélem tíz év múlva arra tudok majd gondolni, milyen jó volt mindezt valóban létrehozni, és sikerrel működtetni.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital